Friday, October 21, 2011

..og longu nú hava 48.738 valt at búgva í Føroyum




Vit eru 48.738, sum longu búgva her. Og teirra millum eru fleiri, sum eru flutt higar at búgva og ikki hava sin uppruna her.
Nógv skrála eftir vælútbúnum ungum kvinnum. Eg eri so væl fyri, at eg eri giftur við einari vælútbúnari ungari kvinnu – sum forrestin eisini hevur føtt okkum eitt barn. Tað er so +2.
So hon má verða í málbólkinum, sum vit venda okkum til, tá vit siga fólkavøsktur.
Tí var tað heldur ikki so trupult at biðja konu mína - Inger Smærup Sørensen - skriva nakrar reglur um, hví hon býr í Føroyum: 

Hvorfor bor jeg på Færøerne?
Fordi det er et land, hvor det personlige engagement føles vigtigt og hvor den enkeltes ansvar for fællesskabet er stort. Fordi jeg føler, at jeg bidrager til samfundet igennem min uddannelse og ved at bruge mig selv aktivt i den offentlige debat.
Det er en grundlægggende livskvalitet at føle ansvar. Det lille land har en klar fordel ved at dette ansvar føles så tydeligt og man så tydeligt ser ens egen betydning.

Uddannelse
For at fastholde den enkeltes ansvarsfølelse tror jeg det er vigtigt at kæmpe for, at uddannelse bliver taget alvorligt. Her tænker jeg ikke specifikt på akademisk uddannelse, men på al uddannelse. Det er vigtigt at vi alle føler, at det vi, hver i sær, har valgt at bidrage med til dette samfund bliver taget alvorligt og at uddannelse ikke bliver hånet.
Politikere skal altid lytte til de forskellige faggrupper og respektere specialiseringen ellers mister vi engagementet. Jeg vil have at min søn skal føle at det er værd at lære noget og dygtiggøre sig for at kunne deltage på en nuanceret måde i samfundet og spille en rolle. 

Fuldstænding demokrati
Det er også vigtigt for mig, at man som enkeltperson og som fællesskab føler at man er med til at bygge land. At føle at demokratiet er fuldstændigt. At kunne agere i verden på egne præmisser og tage ansvar for sit eget samfund.
En del af den stærke ansvarsfølelse dette land kan vække i den enkelte er afhængigt af, at vi føler, at der er et mål og at vi skal opnå større ansvar for landet indadtil og udadtil. 

Ret at bidrage
Den personlige ansvarsfølelse er betinget af, at vi føler at vi løfter noget i fællesskab. At alle uanset indkomst er sikret undervisning, behandling, pleje og kultur. At alle føler der er et samfund der tager hånd om dem, men også at vi alle har ret til at bidrage. Arbejdsløshed skal være et meget højt prioriteret politisk emne og alles ret til at være med til at løfte samfundet skal beskyttes.
For mig er økonomisk vækst mindre vigtig. Økonomisk stabilitet er vigtigt for at føle sig tryg, men vækst er ikke nødvendigt. En ansvarlig, stabil økonomisk politik er at foretrække.
Når det kommer til stykket kan vi næsten alle sammen frit vælge, hvor vi vil bo i verden og Færøerne vil aldrig blive det ideelle sted, hvis rigdom er det vigtigste.

3 comments:

  1. TEORI:
    @ Nyfæringen Inger Smærup Sørensens: "Det er også vigtigt for mig, at man som enkeltperson og som fællesskab føler at man er med til at bygge land. At føle at demokratiet er fuldstændigt."

    PRAKSIS:
    Hvor er nyfæringerne i Føroya Løgting?
    http://www.vagaportal.fo/pages/posts/ole-wich---hvor-er-nyfaeringerne-i-foroya-logting-13542.php

    Denne henvendelse, som jeg har sendt til Tjóðveldi d. 4-11-2011 om hvad partiet vil gøre for at få nyfæringer repræsenteret i Føroya Løgting, har Tjóðveldi ikke fundet det værd at svare på.
    Dette sætter jo Øssur Winthereigs indlæg i perspektiv og afslører hans tekst som tomt valgpludder.

    Øssur, man skal altså ikke bare befrugte nyfæringer og gifte sig med, man bør også sikre sig, at de har lige rettigheder i det færøske samfund. Det kan du som politiker og journalist gøre ved at arbejde for, at nyfæringer bliver politiske repræsenteret i forhold til det antal de faktisk er.

    Ole Wich

    ReplyDelete
  2. Er du jealous, Ole?

    (Spring nu bare på ham, Øssur ;-) )

    ReplyDelete
  3. Hvar fært tú allar hasar undirlutakenslurnar frá, Ole Wich? Stilla upp, ver konstruktivur, ikki bittur og perfidur!

    ReplyDelete